• Welkom

Welkom

Een schooljaar samen ...

Een schooljaar samen ...

In de eb en vloedbeweging der schooljaren was dit me er wel eentje zeg! Eentje met hoge golven en onverwachte stromingen en stormen. En als ik dit zo opschrijf vraag ik me meteen af of dat wel zo is en of dat niet gewoon aan mezelf ligt, dat ik dat zo ervaren heb.
De stroming van dit schooljaar bracht echter wel van alles mee naar onze school. Hoogtepunten maar ook diepe dieptepunten. Voor iedereen herkenbaar was er natuurlijk de lange thuiswerkperiode. Die zal bij ieder in het geheugen gegrift staan en blijven staan. Uniek en nog nooit eerder gebeurd.

Op het persoonlijke vlak was er groot verdriet door ziekte en afscheid. Wat mij betreft is dat iets wat nooit went, indrukwekkend blijft en altijd onze aandacht en toewijding vraagt! Steeds weer en steeds meer!

Dat er hoogtepunten waren en zijn door geboorte, vriendschap, trouw en veel liefde, maakt ook dat het leven in balans kan blijven. En u weet dat wij een school zijn van vieren en dat willen en zullen we blijven doen, soms zelfs door alle verdriet heen.
Je kunt zeggen dat in zo’n schooljaar het hele leven beleefd wordt. En dat is dan ook precies wat ik nieuwe ouders in een kennismakingsgesprek vertel. Dat we kinderen natuurlijk van alles leren op het gebied van taal, lezen, rekenen en meer van die belangrijke zaken. Vanzelfsprekend! En dat willen we ook goed doen, daar mogen ouders de school ook op afrekenen. Daar is school voor! Maar we willen met de kinderen en hun ouders en met elkaar ook het leven leren en beleven! Dat is zeker niet minder belangrijk. En dat doe je vooral samen!

De lange periode van thuiswerken heeft ook goede dingen opgeleverd, nieuwe inzichten gegeven en met name hier en daar vooral ook de ICT-vaardigheden verhoogd. Een negatieve periode kan zelfs een positieve opbrengst hebben. Natuurlijk voelden we ons teveel op afstand van elkaar maar de verbondenheid voelde niet minder intens! En dat was fijn.
In deze periode denken we al na of we bij een eventueel volgende thuiswerkperiode dezelfde aanpak zullen hebben. In grote lijnen denk ik van wel. Op details zullen we zeker verbeteren op basis van onze ervaring. Wat gelijk blijft, is dat we vinden dat je met elkaar goed door zo’n periode heen moet komen. Dat heb ik in mijn videoboodschappen ook een aantal keren herhaald. Dat juist dat het belangrijkste is en ‘doe aan schooltaken wat lukt’. Een aantal kinderen heeft, als het even niet lukte met schoolwerk of op het moment dat ze gewoon even geen zin hadden, hun ouders geconfronteerd met die uitspraak en zeiden: ‘Van meester Age hoeft het niet’. De slimmerds.
Ik kan u alvast verklappen dat ik dat in een eventueel volgende, lange thuiswerkperiode gewoon weer ga zeggen. Gewoon omdat ik dat vind! En ik hoop en ga er vanuit dat u dat begrijpt.

Dit bijzondere schooljaar was bij uitstek een schooljaar van samen! En als dat dan aan de vloedlijn blijft liggen, kan ik u zeggen dat ik een blij en tevreden mens ben. En dankbaar!
‘We hebben altijd nog elkaar’. De vrouw die mij deze prachtige zin heeft meegegeven, ben ik zo dankbaar voor die wijze les en zoveel meer! En zo passend bij Sint Maarten. Samen is bij ons op Sint Maarten zo’n veelgebruikt woord. Alleen stel je niet zoveel voor maar samen lukt het. Dat wordt prachtig verwoord in een Keniaanse uitdrukking ‘Gebundelde takken kunnen niet breken’.

Voor alle kinderen hoop ik dat we komend schooljaar weer gewoon mogen starten en voor de kinderen van de groepen 8 heb ik een speciale wens: ik hoop toch zo dat zij na de zomervakantie ‘gewoon’ naar hun nieuwe school kunnen. Dat ze gewoon kunnen kennismaken met hun nieuwe klasgenoten, het gebouw, hun docenten en de hele nieuwe schoolomgeving. Dat zou een fijne start samen zijn die hen gegund is!

Als ik deze zomer langs de vloedlijn slenter, hoop ik dat dat samen me zal vergezellen en vooral de sfeer die dat met zich meebrengt. Iedereen bedankt voor dat ‘samen Sint Maarten!’

Van harte wens ik u allen een heel goede zomer, waar dan ook. Thuis, ver weg, dichtbij, maar vooral samen, want geluk heeft geen enkele betekenis totdat het gedeeld wordt.

Age Huitema

Team Sint Maarten wenst iedereen een HEEL fijne zomer!

<< terug naar overzicht
Sint Maartenschool     Plein 1455-1, 8701 EW Bolsward     t 0515 - 572418     a.huitema@sint-maartenschool.nl