• Fijne vakantie

Groep 8B

Groep 8C

OPENING EXPOSITIE KINDERTEKENINGEN IKC SINT MAARTEN

‘Een tekening zegt meer dan duizend woorden’

Kindertekeningen zijn vaak kraswerkjes met allerlei kleuren. Later, als het kind wat ouder is, zie je taferelen met een huisje, een gezinnetje en een vrolijke zon, angstaanjagende monsters of poppetjes die allerlei ‘fratsen’ uithalen. Kinderen laten tijdens het tekenen hun gevoelens en gedachten de vrije loop. Uit hun kunstwerkjes kan heel wat worden opgemaakt. Vandaar dat er op IKC Sint Maarten veel getekend wordt.

In de week van de BMS zet IKC Sint Maarten haar deuren open voor iedereen om de meer dan 500 kindertekeningen te laten zien. Deze hangen verspreid door het gebouw, bij de ruimtes waar de kinderen werken en spelen maar ook in de schoolzaal.

Maandag 9 maart werd deze expositie geopend door de allerbelangrijkste mensen van het IKC, de kinderen! En dat onder leiding van de tekendocente van de school, Corrie Gerritsma van Tekenzin.

Onder grote belangstelling van de ouders van de kinderen klonk het ‘Welkom, welkom lieve kinderen’ uit de monden van alle aanwezigen. Vervolgens vertelde juf Annalies het verhaal van Het potlood, een verhaal vrij naar Paolo Coelho uit het boek ‘Als een rivier’. Het potlood geeft ons een boodschap mee voor het leven.

Daarna kwamen 22 kinderen – van peuters tot groep 8 - naar voren die SAMEN met Corrie 5 schilderijen gingen maken: Yohna, Lydia, Divana, Aous, Ina, Dunya, Jens, Sabien, Cailynn, Fardau, Anna, Herke, Dewi, Vince, Brechje, Rifka, Khaled, Sofia, Petra, Izzy, Matteo en Chaneysha. Samen als symbool voor de expositie in de school en de manier van werken op IKC Sint Maarten. Ze startten hun opdracht terwijl iedereen onder leiding van meester Sjors en Luuk het schoollied ‘Hoi wat is het reuzefijn, op de Sint Maartenschool te zijn’ inzette. Vervolgens werd de schilderles binnen voortgezet.

Met woorden van dank, bloemen voor Corrie en 5 prachtige schilderijen was de expositie geopend! Een fijne, creatieve en kleurrijke start van de week van de BMS.

Het verhaal van het potlood

Een jongen keek naar zijn oma die een brief aan het schrijven was. Op een gegeven moment vroeg hij:
‘Oma, schrijf je een verhaaltje over wat wij samen hebben meegemaakt?
Of schrijf je misschien een verhaaltje over mij?’
Zijn oma stopte met haar brief, glimlachte, en zei:

‘Ik schrijf inderdaad over jou. Maar belangrijker dan de woorden die ik schrijf, is het potlood waarmee ik schrijf. Ik zou willen dat je later, als je groot bent, net zoals dit potlood wordt.’
De jongen keek nieuwsgierig naar het potlood, maar kon niets bijzonders ontdekken.

‘Maar het is gewoon maar een potlood!’
‘Het is maar hoe je er naar kijkt’ zei oma.

‘Het potlood heeft vijf bijzondere dingen die jou tot iemand zullen maken die altijd in vrede zal leven...
Ten eerste: Je zult misschien grote daden verrichten, maar je mag nooit vergeten dat er handen zijn die jou leiden.
Deze handen zijn de mensen om je heen die van je houden en die zullen je altijd begeleiden en helpen.

Ten tweede: Af en toe moet je stoppen met schrijven, om de punt te slijpen.
Daardoor heeft het potlood een beetje pijn, maar het wordt er wel scherper van.
Dus moet je wat pijn kunnen verdragen, het maakt je tot een sterk mens.

Ten derde: Als je met een potlood schrijft, kun je altijd uitgummen wat je fout schreef.
De les is dat verbeteren wat we gedaan hebben niet slecht is, maar belangrijk, om rechtvaardig en eerlijk door het leven te kunnen gaan.

Ten vierde: Het belangrijkste van het potlood is niet het hout of de buitenkant, maar het grafiet dat erin zit. Dus wees steeds bezorgd om wat er binnen in je gebeurt.

Ten slotte, het vijfde wat een potlood bijzonder maakt: het laat altijd een spoor achter. Besef goed dat alles wat je in je leven doet, sporen zal achterlaten en probeer je daar bewust van te zijn.

Vrij naar Paulo Coelho uit het boek ‘Als een rivier’

Klik op het fotoalbum voor heel veel mooie foto's